Contacte en directe amb l’Estació Espacial Internacional (ISS)

El contacte en directe amb la ISS

Durant el curs 2016-2017 l’escola ha dut a terme tot un seguit d’activitats relacionades amb l’Estació Espacial Internacional (ISS), una de les quals ha estat el contacte en directe amb la ISS el dia 17 de novembre de 2016. En aquell moment a l’Estació Espacial hi havia l’expedició 50, formada per Shane Kimbrough, Andrei Borisenko i Sergey Ryzhikov, que hi van arribar a finals de setembre i estaven esperant Peggy Whitson, Oleg Novitskiy i el francès Thomas Pesquet que hi arribarien al cap de dos dies, dissabte 19, amb la nau Soyuz MS-03.

El contacte va ser possible gràcies a l’organització ARISS, un projecte que posa en contacte les escoles amb els astronautes de la ISS, mitjançant emissores de radioaficionats. Els alumnes poden preguntar directament als astronautes aprofitant els aproximadament deu minuts de marge en què l’estació està al nostre abast. Prèviament, un equip de l’escola va seleccionar les 20 preguntes que farien els alumnes als astronautes, que es van enviar a l’agència espacial NASA que s’encarrega de transmetre a la ISS perquè les tinguin en el moment de fer el contacte. Les preguntes es fan en anglès, tercera llengua a l’escola.

 

L’Estació Espacial Internacional ISS

L’estació Espacial Internacional (ISS) és una estació espacial permanent. És una construcció artificial que serveix d’habitacle pels astronautes que està permanentment en òrbita a uns 400 km de la Terra. Es diferencia d’una nau espacial o un coet perquè no serveix per viatjar o desplaçar-se. Ve a ser com una casa a l’espai per astronautes.

A l’Estació Espacial Internacional intervenen sis agències espacials: l’estatunidenca National Aeronautics and Space Administration (NASA), la russa (RKA), la japonesa (JAXA), la canadenca (CSA/ASC), la brasilera (AEB) i l’Agència Espacial Europea(ESA – European Space Agency).ISS

Podem veure on es troba l’estació espacial en temps real a través d’aquesta pàgina: Posició ISS

 

Com ho hem treballat a l’escola

Activitats relacionades amb l’espai o la ISS directament:

El somni d’en Bernat, és un conte que van crear els alumnes de P4 i va guanyar el primer premi en el concurs “Fem contes de ciència” del Cosmocaixa. Tant els dibuixos com les frases els van idear i realitzar els nens i les nenes. Cada frase estava escrita en una làmina amb el seu dibuix corresponent. Es van utilitzar diferents materials, com colors, ceres, goma eva… El conte parla d’en Bernat, que somiava anar a l’espai i al final ho va aconseguir amb un coet. Podeu veure com ho expliquen ells mateixos en aquest vídeo editat per l’Obra Social la Caixa https://www.youtube.com/watch?v=RBPcGixCztk Per ells va ser una oportunitat única poder parlar directament amb astronautes.Bernat

Els alumnes de reforç de matemàtiques de 3r d’ESO treballen tot l’any l’espai com a tema conductor de l’assignatura. Els alumnes escullen un nom matemàtic per la seva nau espacial i viatgen per l’univers per aconseguir la seva missió. Cada alumne tripulant té un roll a la nau (pilot, metge, capità…) i sota sobrenoms matemàtics escollits per ells, esdevenen els protagonistes de les aventures espacials. No cal dir que s’hi van trobant tot de reptes matemàtics que han d’anar assolint per no estavellar-se.

Els més grans de l’escola s’encarregaran de la construcció d’un prototip molt bàsic de Cubesat durant el curs: és un microsatèl·lit en forma de cub, de només 10 cm d’aresta. El va coinventar un català, Jordi Puig-Suari. L’objectiu no és llançar-lo a l’espai, però sí aprendre amb el seu disseny.

A l’escola ja fa temps que utilitzem la impressora 3D. Ara amb ella hem imprès diversos dissenys fets per la NASA, com ara la primera eina que van fabricar a l’Estació Espacial Internacional amb una impressora 3D. L’eina s’havia dissenyat a la Terra i el fitxer amb les instruccions s’havia enviat a distància, com si d’un correu electrònic es tractés. Es tracta d’un sistema que permet fabricar quasi qualsevol objecte directament allà l’espai i a més permet estudiar el comportament de la impressió 3D en condicions d’ingravidesa.

En l’àrea lingüística s’han treballat vídeos de preguntes d’edicions anteriors d’escoles d’arreu del món, ja que són en anglès.Conte

L’espai és un tema que està integrat en tots els cursos de l’escola. Dibuixos, pel·lícules, presentacions, recerca, murals, contes, llibres, visites a museus com el Cosmocaixa, treballs manuals… S’utilitzen molts recursos diferents per aprendre més sobre aquest tema.


Setmana de l’espai

Durant la setmana del 7 a l’11 de novembre es va dur a terme una Setmana de l’espai a la nostra escola. L’objectiu era que tots els alumnes de l’escola es fessin seu l’esdeveniment i participessin en diverses activitats relacionades. Aquesta “Setmana de l’espai” és a nivell intern de la nostra escola, la “World Space Week” o Setmana Mundial de l’Espai es celebra a principis d’octubre. Sí que va coincidir, en part, amb la Setmana de la Ciència, de la Fundació Catalana de Recerca, que va ser en aquella ocasió de l’11 al 20 de novembre.

Diverses persones i institucions ens van oferir tallers pràctics i xerrades durant aquella setmana:

Eduard Massana, investigador de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (UB), va fer una xerrada amb els alumnes de 6è de Primària on entre d’altres, van veure com es determinen les distàncies a les estrelles, lligant-ho amb les observacions amb el satèl·lit Gaia.

Un grup d’estudiants de l’Escola d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que van construir un globus que van enlairar amb heli fins a una altitud d’uns 32.000 metres, dotat de la tecnologia necessària per captar imatges d’alta definició i comunicar-se mitjançant telemetria per facilitar-ne la posterior recuperació a terra, van fer un taller pràctic per alumnes de 3r i 4t d’ESO on, a part d’explicar la seva experiència, els van acompanyar en la fabricació i llançament de coets d’aigua.

Angel Jané, futur astronauta i explorador a Mart en el projecte Mars One, tot just acabava de publicar un llibre sobre com serà la missió al planeta vermell i les seves motivacions personals per anar-hi. Va fer una xerrada amb els alumnes de 4t de Primària i amb els alumnes del treball de recerca de 4t d’ESO.

El Radio Club La Salle, d’Enginyeries La Salle Universitat Ramon Llull (URL), van oferir a grups d’ESO uns tallers pràctics de comunicació via satèl·lit a l’escola, i també ens van explicar com van dissenyar un dels primers satèl·lits a casa nostra, el SalleSat.

Per la seva part, la federació d’associacions de radioaficionats FEDI-EA van oferir un taller pràctic de comunicació mitjançant equips de ràdio i ens van explicaran com funcionen les comunicacions entre l’Estació Espacial Internacional i la Terra, que ens van permetre de contactar-hi.

Durant l’acte posterior al contacte vam veure un resum d’aquestes activitats i els seus protagonistes ens van presentar les seves experiències.

Us podeu descarregar el Dossier informatiu de la Setmana de l’espai en format PDF:

setmanaespaiDossier informatiu Setmana de l’espai

 

Seguiment de l’acte

El contacte en directe amb l’Estació Espacial Internacional per part dels alumnes que van fer les preguntes als astronautes, així com l’acte on es van fer les diferents presentacions, van ser distribuïts en directe per Internet, mitjançant streaming, per fibra òptica proporcionada pel proveïdor Adamo.

A l’acte, hi van assistir un grup d’alumnes de l’escola, representants dels pares i mares d’alumnes, i diversos col·laboradors i convidats.

Agraïm la col·laboració de totes les persones i institucions que ens van ajudar en els preparatius de l’esdeveniment i les diverses activitats.

ARISS – Amateur Radio on International Space Station. Organització formada per voluntaris que coordinen i fan possible els contactes d’escoles d’arreu del món amb l’Estació Espacial Internacional.

ariss_logo

 

 

 

 

 

Generalitat de Catalunya – Departament d’Ensenyament

ensenyament

 

 

 

Consorci d’Educació de Barcelona – Servei Educatiu de Sant Martí

ceb

 

 

 

 

La Salle URL – Radio Club La Salle

rcls

 

 

 

Institut de Ciències del Cosmos – Universitat de Barcelona (UB)

iccub

 

 

 

UPC Space Program – ESEIAAT – Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

upcsp

 

 

 

 

 

FEDI-EA, Federació d’associacions de radioaficionats, membre de l’associació europea EURAO.

fedieaeurao

 

 

 

Angel Jané, futur astronauta i explorador a Mart, en la missió Mars One.

jane

 

 

 

 

 

Adamo, proveïdor de les telecomunicacions per fibra òptica.

adamo

 

 

Versión en castellano: http://www.asuncion.cat/contacto-en-directo-con-la-estacion-espacial-internacional-iss/